FLO_EMIS with IRE process problem
#1
Hi Antti - this is probably an issue for you

I have a problem with the emissions accounting in a model that I'm developing.  I'm counting CO2TOT emissions in an IRE import process using FLO_EMIS.  In most periods, this works fine, but in some periods the emissions are much higher than they should be (45 MtCO2 higher!).

Look at the CO2TOT emissions from the IMPCOA process in 2020 and 2025 in this spreadsheet: uploads/80/impcoa_output.zip.  I've limited total imports to 500 PJ/year to highlight the problem.  In most years, the emission factor is as expected, but in 2020 it's more than double at 176 kt/PJ.

I've attached the DD files for the TIMES model that I'm using: uploads/80/impcoa_emissions_problem.zip.  I'm using TIMES v3.43 from VEDA-FE.  I've checked the DD files and the TIMES dump, and the data look fine.  For example, from the TIMES dump:

   UK.IMPCOA.COA.ANNUAL.IMP.CO2TOT.OUT                           83.7620370 83.7620370 83.7620370                       83.7620370                                             83.7620370                                             83.7620370
         2027                          +++                                  83.7620370                                             83.7620370                                             83.7620370                                             83.7620370
         2046                          +++                                             83.7620370

I've also confirmed the wrong values in the GDX file, which suggests that the problem lies somewhere in the model or the TIMES code.

I'd be very grateful if you could have a look at the problem to see if you can replicate it and perhaps tell me what is happening!

Thanks a lot,

Paul



Attached Files
.zip   impcoa_output.zip (Size: 7.11 KB / Downloads: 0)
.zip   impcoa_emissions_problem.zip (Size: 226.44 KB / Downloads: 0)
Reply


Messages In This Thread
FLO_EMIS with IRE process problem - by pauldodds - 11-01-2014, 06:21 PM
FLO_EMIS with IRE process problem - by Antti-L - 13-01-2014, 07:39 AM
FLO_EMIS with IRE process problem - by pauldodds - 14-01-2014, 06:09 AM
FLO_EMIS with IRE process problem - by Antti-L - 14-01-2014, 06:31 AM
FLO_EMIS with IRE process problem - by pauldodds - 14-01-2014, 07:21 AM

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)